Čudež narave

matični mleček

Matični mleček je najbolj izpopolnjen in tudi najbolj cenjen proizvod čebel. Gre za vrhunec naravne biosinteze, saj matičnega mlečka ni mogoče izdelati v laboratoriju. Je ključni za biološki razvoj celotne čebelje družine. V posebnih žlezah ga proizvajajo mlade čebele delavke, stare od pet do enajst dni. Čebele dojilje z njim nekaj dni hranijo vse ličinke, ličinko, iz katere se bo razvila matica, pa vse do konca njenega življenja. Matični mleček je tako hranljiv, da lahko matica vsak dan izleže do trikrat toliko jajčec kot je njena lastna teža. Matice lahko živijo tudi do šest let, nasprotno pa čebele delavke, ki se hranijo z medom in pelodom živijo približno 40 dni.

Pomembno o matičnem mlečku

  • izboljša splošno počutje
  • izboljšuje delovanje možganov
  • lajša starostne težave in bolezni
  • Njegova uporabnost se je pokazala tudi pri naravnih kozmetičnih sredstvih, ki naj bi zavirala staranje kože.
  • Poveča apetit

Način pridobivanja

Matični mleček lahko v majhnih količinah pridobivamo iz družin, ki so v rojilnem razpoloženju, in sicer tako da ga poberemo iz narejenih matičnjakov. Sicer pa je način pridobivanja matičnega mlečka precej bolj izpopolnjen in zapleten. Čebele delavke stare do 24 ur, cepimo v umetno narejene nastavke za graditev matičnikov. Nastavki – matični lončki so razvrščeni na vzrejni letvici, ki jo s pomočjo satnika vstavimo v čebeljo družino, ki je namenjena za pridelavo matičnega mlečka. Po treh dneh, ko je v vsakem sprejetem matičnem lončku od 140-180mg matičnega mlečka, lončke odvzamemo iz družine. Število sprejetih matičnih lončkov je odvisno od čebelarjevih izkušenj in fiziološkega stanja čebeljih družin. Vzrejne letvice vzamemo iz panja, porežemo podaljške matičnikov, iz vsakega matičnika odstranimo ličinko, matični mleček pa poberemo z leseno, plastično ali s stekleno kopalko, iz vsakega matičnika posebej in ga shranimo v temno steklenico.

Shranjevanje matičnega mlečka

Matični mleček shranjujemo v temnem prostoru in na hladnem, lahko pa ga tudi zamrznemo, saj s tem preprečimo izgubljanje njegove kakovosti.

Če je matični mleček izpostavljen svetlobi in zraku, izgubi veliko pomembnih stvari. Na zraku se matični mleček suši in postane lepljiv, se strdi in postane temno rumene barve.

Pomembno je, da uživamo čimbolj svež matični mleček.

Vpliv na človeški organizem

Doslej so ugotovili, da matični mleček:

    • Pospešuje presnovo
    • Povečuje odpornost proti različnim stresom in boleznim
    • Sodeluje pri prenosu živčnih impulzov
    • Krepi imunski sistem
    • Spodbuja tvorbo krvi
    • Deluje proti bakterijam, virusom, glivicam, vnetjem
    • Dobrodejno deluje pri hipovitaminozah
    • Ima močno antioksidativno delovanje Spojina 10-H
    • DA deluje proti-tumorsko
    • Spodbuja delovanje žlez z notranjim izločanjem
    • Preprečuje razvoj odpornosti na inzulin

Zaradi vsega tega lahko matični mleček pomembno vpliva na

    • Preprečevanje obolelosti vseh organskih sistemov
    • Hitrejšo, popolno ozdravitev po prebolelih boleznih
    • Ateroskleroza in hitrejšo ozdravitev po srčnem infarktu ali možganski kapi
    • Izboljšanje previsokega ali prenizkega krvnega tlaka
    • Hitrejša ozdravitev po operacijah (uporaba že pred operacijo) in rehabilitacija po dolgotrajnih boleznih
    • Omilitev obolenj prebavil, jeter in srca
    • Omilitev menstrualnih in predmenstrualnih težav
    • Izboljšanje spanca, počutja, apetita, pomnjenja
    • Povečanje mišične mase ter fizične in psihične vzdržljivosti (zmanjšuje utrujenost)

Matični mleček je močan biostimulator in občutno hranilo kot npr. kravje mleko. Poudariti je treba, da človeško telo veliko bolje sprejema beljakovine iz matičnega mlečka kot tiste iz mesa, saj jih izkoristi kar 81%.

Matični mleček se je izkazal kot odlično prehransko dopolnilo starostnikov, saj blaži vse s staranjem povezane nevšečnosti, ki so med drugim tudi posledica pomanjkljive prehrane.

Sestava

Sestava matičnega mlečka je zelo zapletena.

Matični mleček vsebuje:

    • 60-70% vode
    • 10-18% beljakovin
    • 9-15% sladkorjev
    • 1,5-7% maščob: fenoli, steroli, gliceroli, nevtralne maščobe, proste maščobne kisline, fosfolipidi, idr. Njihova sestava je edinstvena.
    • 0,7-1,5% anorganskih snovi: največ je kalija, sledijo: natrij, kalcij, magnezij, baker, železo, cink, mangan, silicij, krom, nikelj, idr.
    • Vitamine B(B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 in B12), vitamine E,D,C,K, folna kislina in inozitol
    • Encime: glukozna oksidaza, kislina fosfataza, holinesteraza, amilaza, invertaza, idr.
    • Spolne hormone: estradiol testosteron in progesteron
    • Nezasičeno maščobno kislino 10-HAD (10-hidroksi-2decenska kislina), ki je niso odkrili nikjer drugje v naravi in je ni moč sintetizirati

Iz matičnega mlečka so izolirali tudi snov, podobna inzulinu, nukleinske kisline in številne druge bioaktivne snovi.

Doslej so odkrili približno 400 sestavin, kljub temu pa niso znani niti trije odstotki vseh sestavin.

Kontraidikacije

Ker je matični mleček močan biostimulator, ga je potrebno uporabljati previdno. Če se po zaužitju pojavi poslabšanje spanca ali blaga evforija, moramo omejiti njegovo uporabo. Preveliki odmerki matičnega mlečka so lahko vzrok resnih motenj živčnega in endokrinega sistema. Matičnega mlečka ne smemo uporabljati pri Addisonovi bolezni ali če opazimo negativen odziv organizma nanj.

Pred začetkom uporabe matičnega mlečka se je vedno dobro posvetovati z zdravnikom, ki pozna delovanje čebeljih proizvodov.

Način uporabe

Najbolje je uporabljati svež matični mleček, ki ga kupite direktno pri čebelarju, saj ima največji učinek. Čisti matični mleček se uporablja v količini enega koruznega zrna na tešče vsaki dan. Lahko tud več, odvisno od namena. Matični mleček si damo v usta pod jezik in počakamo, da se stopi in preide v telo. Lahko ga zmešamo tudi z žlico medu.

sl_SISlovenian